sreda, 26. november 2014

Popravilo Mojega Rog Fixija

Kot sem opisal v prejshnjem prispevku o predelavi sem lastnik Rog Professionala s cevmi Oria oval. Ker je bilo kolo neuporabno kot specialka, zaradi polomljenih nosilcev sem se odlochil za konverzijo v Fixed gear kolo (fixija). In ravno tej nosilci so botrovali, ja je prishlo do omenjenega neljubega dogodka.
 Ko je prednji nosilec menjalnika stisnil cev je ta pod obremenitvijo uporabe pochila. Na srecho so v delavnici pravochasno odkrili napako in zadevo sanirali. In to je opis tegale postopka.
Che se vam zgodi kdaj podobna pripetija, vam svetujem da to odpeljete na Celovshko 50, kjer vam bodo napako saniali, che pa vas zanima postopek je naslednji. Na podlagi izkushenj vemo, da je varjenje brez kakershnega koli ustavka nesmiselno, saj cev obremenimo pod drugimi pogoji in je nov razpoka za vogalom. Tako je potrebno uporabiti vstavek, ki se ga predhodno ustavi v cev in fiksira. Najbolje je, da sega priblizhno 8 cm v vsako smer. Odvisno od lastne presoje in primera. Za to popravilo je bila uporabljena svetlo vlechena Manesmann cev, precizna in brezshivna.
Ko je bila fiksirana v okvir z obeh strani in povarjena na mesto je sledila sanacija prvotnega problema in sicer razpoke. Za popravilo le te je bilo potrebno ugotoviti obseg poshkodbe. Tako je bilo potrebno razpoko po celi dolzhini prerezati in ponovno privariti vse tri dele skupaj. Se pravi, ko je enkrat vstavek cev trdno drzhal na mestu smo prezhagali cev in privarili oba dela cevi na vstavek.
Zveni preprosto a je zaradi tankosti cevi potrebno biti izjemno previden, da cevi ne zazhgemo oz pregrejemo, ali kar bi bilo najhuje da nam razpadejo loti. Zato ponovno rajshi prepustite tako delo strokovnjakom.

Ko je bilo vse skupaj povarjeno je sledila obdelava. Nekje okoli ure vstrajnega brushenja in piljenja, ker so, povdarjam she enkrat, cevi izjemno tanke je treba biti nadvse pozoren, da se jih ne prebrusi.


Tako vam z veseljem sporocham, da je kolo ponovno na cesti in delujoche. Sledijo testi in podrobni ogledi tega, kako se bo var obnashal. Definitivno vas bomo o tem obveschali tudi na tem portalu tako da veselo branje in sledenje she naprej.




Ni komentarjev:

Objavite komentar